На фона да музиката, литературата, живописта и други проявления на изкуството модата е все още млада… много млада. Но тя също е изкуство сама по себе си и има своите гении.

Сякаш едва в началото на XX век обществото е започнало да обръща внимание и да зачита авторитета на онези хора, влюбени в красивото и търсещи го навсякъде. Това са модните дизайнери, които днес издигаме на почит, сваляме им звезди и изгаряме от желание да се обличаме в техните дрехи.

И колкото повече харесваме техните дизайни, толкова повече искаме да научим за хората, които стоят зад тях. От 2011 г. насам издателство „Колибри” лансира своя поредица книги, посветена на гениите в модата. На този етап книгите са само 4, но си струва да им се обърне внимание.

„Ив Сен Лоран” (2011) – биографията на великия дизайнер, разказана от френската журналистка Лоранс Бенаим, дълги години работила във вестник „Монд“, понастоящем ръководеща списанието за независима мода „Стилет“.

versace„Легендата Версаче“ (2011) – биографична книга за Джани Версаче, разказана от журналистката Мини Гастел, бивш репортер на италианския вестник „Република“ и главен редактор на списание „Донна“.

„Да бъдеш Армани” (2013) – първата биография на Джорджо Армани, разказана от италианската журналистка и есеистка Рената Моло, авторка на множество публикации за модата в престижни печатни издания.

„В света на Прада” –  Годината е 1977. На Международното изложение на кожени изделия „Мипел“ в Милано се срещат една изтънчена госпожица, наследница на кожарски магазин, минала през феминизма и романтиката на комунистическите идеи, и един амбициозен предприемач, производител на чанти. Миуча Прада и Патрицио Бертели. Те поставят началото…

Разни разнообразни Tags: