Ръкавиците са един много, много шик аксесоар. Днес ги използваме рядко в ежедневието си и асоциираме с много други неща – например ръкавици за спорт, състезания, медицински ръкавици и такива, които предпазват при работа с химикали и други. Но не точно тези ще бъдат обект на статията ми днес.

ladies glovesРъкавиците отдавна са символ на изисканост и класа. Използвани са още в Древен Египет, а след това са пренесени в Европа като моден атрибут. Начало на модата поставят благородниците, които ги превръщат в символ на аристократизъм. Оттогава те се неотменна част от тоалета. В светския етикет има дори раздел, посветен на ръкавиците – мъжки, дамски, за езда, бал, прием и т.н. Писани правила определят точни какви ръкавици за какъв повод са подходящи, материи (кожа, коприна, атлаз, дантела), дължина (до китката, до лакътя) кога се слагат и кога и как точно се свалят ръкавици и къде се поставят по време на вечеря, част от светски прием, например.

Идеята на ръкавиците е не само да предпазва кожата от влиянията на външната среда – студ, дъжд. Целта на ръкавиците, които са част от тоалета, първоначално е бил да не позволява показ на плът и да поставя бариера пред устните на джентълмена, когато целува ръката на дамата.

Днес ръкавиците са част от нашето зимно или есенно облекло, но какво ни пречи да слагаме ръкави и по поводи, които ние изберем. Ето например – новогодишна вечеря в изискан ресторант. Този момент е идеален за ръкавици. Друг е абитуриентски, абсолвентски бал, сватба, кръщене. А какво ще кажете за посещение на театър или опера. Ще се изненадате, че тези мероприятия събират доста по-изискани дами и господа и повечето от тях са облечени малко по-официално.

Ръкавиците освен това ще ви отличат, ще ви предадат тежест в очите на околните. Спомням си самата аз бях на една нова година в малко по-изискан ресторант и носех черна рокля до коляното и черни ръкавици от същата материя. Танцувах с един познат, който ми каза, че за първи път държи в ръцете си жена с ръкавици и това му харесва, защото съм се отличавала от всички в ресторанта. На всяка жена ще й стане приятно да чуе подобен комплимент, нали?

Разни разнообразни Tags: