Замисляли ли сте се защо малките момичета получават розови дрехи, а момчетата – сини? Ако попитаме десет човека, поне девет от тях ще отговорят, че според пола розовото е цвят на момичето, а синьото е само за момчета. И ще са прави, ако живеехме през 1920-а. Ето от колко години е тази тенденция.

Но преди около 2000 години не е било така. Всяка стара икона или снимка на кралски деца показва мъжки бебета в розови дрехи до началото на века около 1900-та година. Розовото се смятало за „малкото червено“, а силата и потентността са свързани с червения цвят, който от гледна точка на психологията може да бъде преписан на мъжа. Синьото пък означава чувство на удовлетворение и доверие, което архетипно съответства на женското.

Как са се променили нещата? Мненията са разнообразни, фактите също. Еднозначен отговор няма. Официално обаче, през 1926 година списанието Vogue започва да налага обратната тенденция. В него се набляга на светло синьо като цвят, който отговаря повече на силния пол, а розово – за момичетата, защото е нежен и деликатен.

В наши дни, като чели тази мода започна да избледнява. Все повече се набляга на неутрални цветове, а много майки обличат момченцата си в бледи розови нюанси.

Разни разнообразни Tags: