Ех, тези ученици. Големи емоции има покрай тях всяка година и настоящата не е изключение.

Една от последните новини, за които чух, е, че се предприемали мерки във връзка с децата и ограничаване на достъпа им до техните смартфони. Доводът на учителите и хората от институциите, които изисквали подобни мерки, е, че скъпите и интерактивни телефони разсейвали децата и всеки учител губел поне по 5 минути в началото на всеки час, за да накара децата да оставят телефоните си настрани.

20130212-101840Чета за различни действия, които се предприемали в подобна насока. Например, в някои училища децата щели да оставят смартфоните си на бюрата на учителя в началото на всеки час и да си ги взимат след това. В друго училище обмисляли да включат в правилника си точка, според която се забранявало на децата да притежават телефон, по-скъп от 50 лв. И всичко тези действия само за да се попречи да децата да влизат във facebook, да си чатят във viber или нещо друго.

Въпросът, който аз бих задала в случая, е: А какво се прави, за да се ангажира вниманието на децата. Всяко поколение си има средства за разсейване и невнимание в час. Преди бяха бележките, които се подхвърляха, а сега са социални и какви ли не още мрежи. Не обвинявайте децата, че им е скучно в час и намират начин да се разсейват. Може би проблемът е много по-дълбок, но за него нямаме решение и затова прибягваме до най-очевидното – санкцията! А кое кара учителите да си мислят, че учениците ще внимават повече без телефон, питам аз… Все клоня към това, че телефоните служат на децата за разсейване от скуката. Ако им е интересно обаче, защо им е да се разсейват?!

И като се замисля колко полезни могат да бъдат новите технологии само ако се използваха правилно в училище…

Разни разнообразни Tags: