В свободното си време понякога гледам реалити предаванията за мода по специализираните канали. Едно от тях (британско) пита няколко запалени по шопинга дами дали знаят как да се обличат подходящо. В голям магазин, пред жури, минават през четири модни предизвикателства. Журито им задава хипотетична ситуация, за която в рамките на 20 минути трябва да “обиколят” магазина и да се представят облечени за повода. Дали това е романтична среща, пикник, вечеря, покана за чай от кралицата, футболна среща, родителска среща или банкет на компанията, в която работят – всеки път е различно.

Оказва се, че участничките в предаването се делят на три основни групи, според моите наблюдения, които в голяма степен описват всички останали жени. Първите, и най-малко като процент, имат интуиция за всяка ситуация. Подбират гардероба си както с умения и знания за етикета, така и с усет и естетика. Вторите, и не малка част, залагат на сигурното. Харесват си един стил и неотменно се придържат към него, независимо дали е подходящ, или не. Обикновено това са жени, които харесват повече камъчета, залагат на любимия си цвят или са пристрастени към някакви стилови елементи като флорални десени, кожа или капси. Понякога стилът им е подходящ, понякога изглежда крайно неприемлив за среща с кралицата, например. На тях определено им липсва поглед върху ситуацията.

dressedТретата, на-голямата група, са жените, които и най-малка представа си нямат как да пазаруват. Обличат се добре, поставени единствено в повтарящото се ежедневие. Имат високо самочувствие, тъй като приятелите им ги хвалят за стила им, но какви са разбиранията на същите тези приятели е друг повод за размисъл. Тези дами не могат да изберат дрехи за 20 минути. Често променят стила си и не знаят какво точно им отива. Когато пазаруват взимат най-ефектното от магазина и го съчетават с наличните дрехи, затова и винаги привличат внимание. Но това, че си забележим, не винаги означава, че знаеш как да се обличаш.

А вие знаете ли как да подбирате облеклото си, според повода? Ако не – сега е времето да започнете да четете кое е приемливо да носите и кое – не.

Разни разнообразни Tags: