В разговор с потенциалния работодател, било то и онлайн, се обръща внимание на личността и поведението на кандидата. Успехът на интервю зависи и от други фактори като външен вид, който включва и правилното облекло.

Следователно, пред кандидатите възниква въпросът „Какво да облека?“. Няма еднозначен отговор на това, тъй като дрескодът се различава в зависимост от фирмата или професионалната сфера например. По принцип трябва да се чувстваме комфортно в дрехите си, защото в противен случай неподходящото облекло може да има отрицателен ефект не само върху външния ни вид, но и върху самочувствието ни.

Като цяло има няколко валидни правила за това как трябва да изглеждаме, когато кандидатстваме за работа. Външният ни вид трябва да бъде семпъл и стилен. Хубаво е да не прекаляваме с аксесоарите и ако може да ги сведем до минимум. Все пак фокусът трябва да бъде върху нас като личност, не върху масивните обици например.

Може предварително да се запознаем с дрескода на фирмата, в която кандидатстваме. Ако имаме познати, които вече работят в този бранш, може да ги попитаме какъв стил облекло би бил подходящ. Друг източник на информация може да бъде уебсайтът на компанията. Там със сигурност ще намерим снимки от работната среда и ще си направим изводи от тях.

В застрахователните компании и банките външният ни вид трябва да е по-сериозен. Костюм и вратовръзка за мъже, елегантно сако за жени са напълно задължителни.

В творческите и социалните професии костюмите изглеждат прекалено. Тук са достатъчни сако, тениска и дънки.

Пиърсингът и татуировките може би вече не са чак такова табу, но е хубаво да ги прикрием по време на интервюто и в работна среда да се стремим да не са на постоянен показ.

Uncategorized Tags: