При модата всичко се върти в големи времеви периоди. Промените се извършват постепенно и с много чувство на съмнение.

Нека разгледаме епохата на Ренесанса, Просвещението и Викторианството. Макар доста различни като течения, модната линия на тоалетите е една и съща. Дамите носят корсети, кринолин и много метри плат върху себе си. На промяна подлежат единствено деколтетата, ръкавите, дължината на корсета и дължината на полите, както и формата на кринолина. Ако не се вгледате обаче, външно няма да откриете кой знае каква разлика. Единствено аксесоарите, прическата и присъствието на перука ще ви насочат дали периодът е по-ранен или по-късен. Постепенно изваждане на кринолина от играта и повишаването на талията водят до малко по-различна визия. Революция започва с откриването на сутиена и когато дамите започват да скъсяват полите си и да носят панталони.

При мъжете – риза, панталон до коленете и чорапи, пардесю. Постепенно чорапите се скриват от ботуши, панталонът става по-дълъг, пардесюто става на сако. Всички онези яки и жаба се захвърлят като неудобни. Вратовръзката и папионката се раждат от експеримент с фишу и пандела.

Днес е същото. Намираме се в един много дълъг моден период, в който жените носят панталони и къси поли, мъжете тениски, спортно-елегантни ризи и джинси. В ерата на дънките сме и това ще продължи още дълго! Изменя се само дължината на панталоните – някоя година са малко по-късни – до над глезена, друга са малко по-дълги – покриват петите. През определени години стават ту по-широки (тип чарлстони), ту по-тесни (панталони тип “втора кожа”, прилепващи като клинове от еластична материя). Полите са ту до коляното, ту до средата на бедрото. Обувките са ту с остър връх, ту тъпи, ту на платформа. Това е модата на съвремието.

Затова не трябва да се притеснявате с какво точно пълните гардероба си. future clothesВинаги избирайте дрехите, според това какво ви отива, а не според сезонното течение. Догодина може пантонът да е розово, но ако този цвят не подхожда на тена ви, едва ли е добра идея да се киприте в него. Избирайте класически, според съвременните модни разбирания, дрехи и не се влияйте толкова от краткотрайни хрумвания за формата и кройката.

Кога ще бъде следващата голяма модна революция? Не знам. Може би някъде в бъдещето. Може би тогава ще носим дрехи като тоги или пък ще сме с някакви модерни ултра прилепнали гащеризони, които извайват телата ни. А защо не стилни и прави линии, изчистени дрехи с геометрични фигури в невероятни светещи, отразяващи или поглъщащи светлината материи…

Разни разнообразни Tags: