Имаше една стара поговорка “По дрехите посрещат, по ума изпращат”, която мажем спокойно да използваме и тук. Истината е обаче, че облеклото на човек има сериозно въздействие върху първото впечатление.

Представете си например, че вие искате да наемете някого на работа и провеждате редица интервюта с тях. Дойдат редица кандидати, но само един от тях ще се е постарал да изглежда представителен и сериозен, към работната позиция, която предлагате. Ако качествата на всички кандидати са почти еднакви, кого бихте избрали?

Аз със сигурност бих избрала кандидатът, който се е спретнал достатъчно, че да ме впечатли на интервюто. И това не е защото съм повърхностна или нещо подобно, а защото отношението към това как ще изглеждаш на съответното интервю за работа и старанието да подбереш правилното облекло и да направиш добро първо впечатление, говори много и за отношението на този човек към възложените му задачи.

Не казвам, че трябва да наемете него само защото се е облякъл добре, но знанията и уменията, които е представил са сходни на тези на другите кандидати, изборът трябва да бъде субективен.

В същото време е много важно за хората, които се занимават с подбор на персонал, да умеят да преценяват добре хората и да разбират още от самото интервю, дали тези личности биха се вписали във вече изградения колектив.

Нещата са много и разнообразни и със сигурност намирането на точния човек е трудна задача, но добрите HR-и умеят да преценяват това добре и може би се справят с това.

Разни разнообразни Tags: