Със сигурност всеки поне веднъж е виждал на улицата някой минувач, който му е правил ужасяващо впечатление с начина, по който се е облякъл. За съжаление в България имаме тази способност да осмиваме и да се подиграваме на такива индивиди. Трудно ни е да възприемем, че хората са различни и всеки следва свои собствени възприятия за красота и съчетаване на цветове.

Скоро водих точно този разговор с моя приятелка, която не разбираше как може някой да каже на друг, че определени цветове не си отиват. И може би е права, що се отнася до модата. През последните години дизайнерите и стилистите станаха все по-смели и съчетават дрехи и цветове, които по всички правила на цветознанието и кръга на Йоханес Итън не би трябвало да си отиват. И въпреки това съществуват като комбинации.

Независимо, че е хубаво да експериментирате и да изпробвате различни цветови съчетания, е добре да не следвате сляпо модните тенденции. Модата задава тона, а наша отговорност към самите себе си е да намерим подходящите кройки и цветове, в които ще изглеждаме най-добре. Да, точно така – кройки. Много малко хора обръщат внимание на кройката и това, което седи добре на тялото им. Всеки има различна структура и е особено важно да намерим дрехи, които оптически да правят силуета ни по-добър, отколкото по-лош. Това, за разлика от съчетаването на цветовете е доста по-трудно за усвояване от някои хора, които се впускат в актуалните тенденции, без те да отговарят на техните индивидуални форми и извивки.

Ето и няколко съвета за добри модни комбинации:

За цветовете е важно да знаете, че никога няма да можете да нагодите различни нюанси от един и същи цвят, така че по-добре не се опитвайте. Основните цветове са червено, синьо и жълто, второстепенните – зелено, лилаво и оранжева, а третичните се получават като се комбинират основен цвят и вторичен цвят. Можете да експериментирате с комбинациите, но не забравяте, че не е добре да имате повече от три цвята върху себе си, а те трябва да са съобразени с вашия собствен тен и цвят на косата. Най-добрите комбинации са с противоположните цветове в цветното колело, защото по този начин цветовете изпъкват.

Когато говорим за кройки е много важно да познавате тялото си. Истината е, че много малко хора имат реална представа за външния си вид – дали ще се надценяват или подценяват, истината винаги е някъде в страни от представите. Съвета ми е да вземете някой близък човек, за когото ще сте сигурни, че ще ви каже всичко без да ви щади, да го въоръжите с търпение и да пробвате различни варианти на различни кройки и комбинации, така че да намерите най-подходящата за вас самите. Пожелавам ви успех и помнете едно – най-важното за дрехите е да се чувствате удобно и красиви в тях.

Разни разнообразни Tags: