Ив Сен Лоран е сред хората, които всеки, който е малко или много обвързан с модата, трябва да е чувал.
Интересното за мнозина (включително и за мен) обаче е каква личност се крие зад името на Ив Сен Лоран? И при него ли творческият гений го е лишил от щастие в личен план, както  се получава при повечето известни хора? Бил ли е толкова гениален за колкото го мислим всъщност? Какъв е бил житейският му път, за да се превърне в човека, за когото слушаме днес?

yves-saint-laurent-movie-poster.jpeg.pagespeed.ce_.hFjYTYwEPMНаскоро гледах Yves Saint Laurent, биографичния филм от 2014 г., посветен на този велик дизайнер. От начало бях леко скептично настроена, защото филмът е френски (а не съм голям фен на европейското кино). Освен това жанрът е биографичен (което въпреки че ми беше любопитно да видя, не предполагаше особена динамика). Като цяло нямах големи очаквания…което се оказа грешка.

Пиер Ниней изигра младия Ив Сен Лоран просто брилянтно. Музиката, подбрана за филма, нямаше как да бъде по-добра, а играта на останалите актьори също ме изненада приятно. Сюжетът се върти около психичните заболявания на младия творец, страстта му към модата и разгулния му живот. Филмът не е за хора със слаби сърца, но проследява житейския път на една велика личност.

Само на 21 години Сен Лоран вече оглавява модна къща „Диор” след смъртта на Кристиан Диор. Малко след това се влюбва в Пиер Берже и въпреки многобройните им спорове те остават заедно до края. Ръка за ръка през 1960 г. основават известната ни модна къща „Ив Сен Лоран” и революционизират света на модата, което също може да се види във филма. Препоръчвам на всеки, който се вълнува от мода, да гледа тази продукция.

Разни разнообразни Tags: