Терминът “метал” в музиката, известен още като “хеви метал”, идва от по-тежката, по-агресивна и по-мощна форма на рок музика, която се развива в края на 60-те и началото на 70-те години на 20-ти век. Има няколко теории за произхода на името:

Асоциация с твърдост и сила: Терминът “метал” вероятно е използван за да описва музиката заради асоциацията на метала с твърдост, сила и издръжливост. Това отразява енергичния и мощен характер на този стил.

Популяризиран от журналисти: Терминът “хеви метал” е популяризиран от музикалните журналисти и критици в началото на 70-те. Например, критикът Лестър Бангс използва термина за описание на музиката на групи като Led Zeppelin и Black Sabbath.

Песен на Led Zeppelin: Друга теория сочи песента “Born to Be Wild” на Steppenwolf от 1968 г., в която има текст “heavy metal thunder”, като възможен източник на термина.

Въпреки че точният произход на името е предмет на дебати, хеви металът се утвърди като отличителен жанр с уникален стил, който включва агресивни китарни рифове, силни ритми и често тематични текстове, които разглеждат тъмни или фантастични теми.

Разни разнообразни Tags: