Fashion-RunwayКогато става дума за градове на модата, Ню Йорк, Милано, Париж и Лондон са обичайните заподозряни. Там магията на модата властва с пълна сила. Но към този списък може да се добавят още няколко – Сао Пауло, Барселона, Мадрид и Рим.

Сао Пауло
Седмицата на модата в Сао Пауло се провежда в парк Ибирапуера. Събитието се случва два пъти годишно за колекции пролет-лято и есен-зима. Тя представя виждането на Латинска Америка за идния сезон. Това бразилско модно шоу все още не е толкова популярно, но става все по-значително с всяка изминала година. Може да си помислите, че тук става въпрос само за бански костюми, но сте далеч от истината. Ще се учудите на елегантните модни колекции, показвани в Сао Пауло. Често събитието се използва за подкрепата на някоя благородна кауза.

Рим
Италианците са наричани стилни и изтънчени с причина. С многобройните си бутици и колекции висша мода Рим заслужава да е под светлините на прожекторите. Модни къщи като Valentino и Fendi са позиционирани именно тук. От древни времена Вечният град има своя принос в модния стил на цяла Европа и отвъд. Прет-а-порте-тата в Милано не могат да заместят висшата мода в Рим, имайки предвид, че модните традиции на последния датират от векове. Пиаца ди Спания е мястото в Рим, където може да се насладите на елегантни бутици и стилно облечени хора.

Барселона
Модната седмица там е позната като 080 Барселона. С нея се цели Каталуния да се превърне  в център на модната индустрия, дизайна, иновациите и креативизма. Самият град е бил част от текстилната индустрия от векове. Това, комбинирано с вдъхновяващи дизайнерски решения, би било печеливша комбинация. Каталунската мода се отличава с дръзки принтове и ярки цветове. Местните не се плашат от искрящите тонови и късите дължини.

Мадрид
През миналия век консервативния стил на Мадрид се противопоставяше на провокативността на Барселона. Но новия век донесе промени и старомоден Мадрид прегърна идеята за космополитизъм. Появиха се авангардни ресторанти, а вълната от емигранти разнообрази монотонния пейзаж. Сега уличната мода на испанската столица е далеч по-разчупена и  зашеметяваща, но с елементи на класика. Днес по време на мадридската седмицата на модата може да се види един пищен букет от дизайни, цветове и форми.

Сега ако можех и да посетя поне едно от тези събития, вместо само да пиша за тях, щеше да е добре. Моите модни вълнения продължават, затова и вие продължавайте да следите.

Разни разнообразни Tags: